Śródziemnomorska piękność -
2 lata temulawenda
Lawenda to krzewinka o:
–dającym się łatwo formować pokroju,
–srebrzystych, drobnych liściach, pokrytych kutnerem (chroniącym przed wiatrem i ostrym słońcem)
–fioletowych kwiatach zebranych w wydłużone kwiatostany oraz, a może przede wszystkim,
–cudownym zapachu!
Aromat lawendy – czy wszystkim się podoba?
Chociaż dla większości ludzi zapach lawendy jest przyjemny, to owady za nim nie przepadają, wręcz je odstrasza. Warto to wykorzystać i sadzić lawendę koło miejsc, w których odpoczywamy najczęściej, gdzie komary czy kleszcze nie są mile widziane.
Aromat lawendy jest popularny w kosmetyce od czasów starożytnych. Suszone kwiaty mieszało się z olejami i wykorzystywano do kąpieli.
Kwiaty lawendy można suszyć i zachować ich kojący zapach na czas zimowych miesięcy w formie małych bukiecików lub pokruszone, w lnianych woreczkach.
Suszoną lawendę można przechowywać w szafach z ubraniami, ale też np. dodawać do pudełek z prezentami, aby ich otwieranie było nie tylko wizualną przyjemnością :)
Jeśli chcesz stosować lawendę do powyższych celów, pamiętaj, żeby zebrać ją w fazie wczesnego kwitnienia i suszyć w zacienionym przewiewnym miejscu!
Jak dbać o lawendę, aby odwdzięczała się urodą?
Lawendy kwitną długo, bo od czerwca do października.
Trzeba jednak zapewnić im regularne cięcie:
- - wiosną (na przełomie III i IV, gdy roślina już przebudzi się z zimowej hibernacji i zaczyna zazieleniać się) na wysokość ok 15 cm
- latem, należy obcinać przekwitnięte kwiatostany, aby pobudzić roślinę do powtórnego kwitnieniaCięcie lawendy, oprócz tego, że powoduję lepsze kwitnienie, ma na celu nadanie krzewince kulistego, zwartego pokroju.
Lawendy rosną najlepiej w ciepłym i słonecznym miejscu. Ponadto wymagają gleby żyznej, ale przepuszczalnej. Lawenda nie lubi stać ‘nogami’ w wodzie.
Jeśli sadzimy lawendy w donicach, na dno należy wysypać warstwę drenażu, czyli np. keramzytu, lub potłuczoną ceramikę.
Z kim lawendzie do twarzy?
Lawendy pięknie wyglądają z różami lub czerwonymi pelargoniami. Dobrze się też komponują z ozdobnymi trawami i kulami bukszpanu wieczniezielonego.
Pyszne jak… lawenda?
Lawenda jest nie tylko rośliną ozdobną, ale i użytkową.
Lawenda to przyprawa znana od dawna w krajach Basenu Morza Śródziemnego; jest powszechna w kuchni włoskiej, francuskiej oraz hiszpańskiej i chociaż u nas nie jest jeszcze bardzo popularna, to czas najwyższy zaprosić ją do stołu!
Z kwiatów lawendy można przygotować napar, lub wymieszać je z herbatą liściastą. Taki napój działa uspokajająco, zaleca się go pić przed snem.
Lawenda to oryginalna przyprawa zarówno do deserów jak i dań wytrawnych.
Trzeba jednak uważać, żeby nie dosypać lawendy o szczyptę za dużo, wówczas całe danie będzie miało aromat perfum…Lawendę stosuje się w kuchni tak, jak pozostałe zioła: w formie świeżej albo suszonej. Jednak w przeciwieństwie do innych przypraw, świeża lawenda jest delikatniejsza niż suszona!
Pokruszone kwiaty lawendy można wykorzystywać do marynat do ryb, drobiu, ale też cięższych mięs, takich jak dziczyzna.
Ta kwiatowa przyprawa jest doskonała także od dań z grilla!Lawenda sprawdzi się również jako dodatek do letnich, domowych dżemów, szczególnie z pomarańczowych owoców, takich jak brzoskwinie, morele czy cytrusy.
Kwiatami lawendy możemy posypywać sałatki owocowe lub lody czy torty.
Nabraliście już apetytu na kwiaty?